Nej! Du kan godt være kunde i en Neobank, samtidig med at du har konti hos en almindelig bank. Hos Lunar kan du endda tilknytte dine konti i andre banker til Lunar-appen, så du kan holde øje med aktiviteterne på alle dine konti ét sted.
Du skal dog være opmærksom på, at oprettelsen af en konto hos en neobank som regel kun er gratis, hvis den konto du opretter, også er din Nemkonto. Hvis du kun ønsker at benytte en neobank ifm. fx rejser, skal du betale et månedligt gebyr, der typisk ligger mellem 50 og 150 kr.
Det kommer an på, hvilken neobank du vælger. Hvis du vælger en neobank med banklicens, som fx Lunar, ligger pengene i Neobanken.
Hvis du vælger en neobank, der bygger ovenpå en traditionel bank, ligger dine penge hos partnerbanken. De enkelte Neobanker opererer på forskellig vis. Vær derfor omhyggelig med dette inden du beslutter dig for, hvilken Neobank du vælger.
Alle, der er fyldt 18 år - hvis den neobank du har valgt, vel at mærke optager kunder i dit hjemland. Lunar optager fx udelukkende kunder, der har dansk folkeregisteradresse, kun har dansk statsborgerskab og ikke betaler skat i andre lande end Danmark. Revolut optager til gengæld kunder fra mere end 35 lande. For at blive kunde i en Neobank skal du kunne bevise din identitet vha pas eller andet. På den måde sikrer Neobankerne sig mod at blive udnyttet til svindel.
Ja! Hos alle neobanker følger der et fysisk visakort med oprettelsen af en privatkonto. Hvis man opretter sig som businesskunde hos en neobank, følger der for nogle også et fysisk visakort eller Mastercard med. Som neobankkunde kan du altså uden problemer handle i både fysiske og online butikker og hæve penge fra hæveautomater overalt i Verden. Når du hæver penge i udlandet, er det ofte en fordel at være neobankkunde, da flere af neobankerne har ordninger, hvor du sparer vekslegebyrerne.
Flere af neobankerne tilbyder også særlige kort, som kan have et specialdesignet look eller skræddersyede fordele til dig som kunde. Hos nogle neobanker kan du supplere dit fysiske visakort med virtuelle kort, der kan bruges til nethandel.
En neobank kan ikke alle de samme ting som en traditionel bank - men de ting, den kan tilbyde, kan den næsten altid tilbyde billigere. Det skyldes især, at du ikke betaler for at holde fysiske bankfilialer åbne.
Hvis du skal tegne et huslån eller sikre junior en solid børneopsparing, er en neobank ikke en løsning for dig, som det ser ud lige nu. Det er dog et marked som går stærkt, og i takt med at neobankerne udvikler sig, kan de også tilbyde flere ydelser. Lunar har eksempelvis muligheden for huslån på vej. Skal du derimod rejse meget, eller vil du gerne skabe et nemt overblik over din økonomi, og har du ikke noget behov for at tale med en bankrådgiver i levende live, kan en neobank til gengæld være en rigtig god løsning.
Neobankerne har ofte et højt online serviceniveau, og de giver dig mulighed for at skræddersy en løsning, der passer til dine behov - uden at du indirekte betaler til de ydelser, som du ikke selv gør brug af.
Ja! Det er gratis at oprette konto hos en neobank, og de fleste tilbyder også et visakort uden de almindelige månedlige gebyrer. For de fleste neobanker forudsætter det dog, at den konto, du opretter hos neobanken, også er din Nemkonto. Dvs. at både din indtægt og offentlige ydelser som fx børnepenge går ind i neobanken.
Der kan være særlige gebyrer for at hæve over et bestemt beløb, for overførsler til konti i andre banker, for udsendelse af rykkerbreve eller andre særlige situationer. Disse gebyrer kan ses på den enkelte neobanks hjemmeside eller i den enkelte neobanks app. Alle neobanker tilbyder særlige tilkøbsordninger og premium medlemsskaber, hvor du som kunde får ekstra fordele som fx særlige værktøjer til budgetstyring, særlige fordele ifm rejser eller mulighed for at dele dine konti med andre.
Ja, men på forskellige måder! Alle neobanker er ikke konstrueret på samme måde og har ikke de samme licenser, og derfor er der også forskel på, hvordan de er underlagt Finanstilsynet. Enkelte neobanker har en almindelig banklicens og er underlagt Finanstilsynet på samme måde som en traditionel bank som eksempelvis Nordea eller Danske Bank. Finanstilsynet fører desuden tilsyn med alle AISP- og PISP-virksomheder i Danmark. Det betyder, at en del af neobankernes ydelser er underlagt Finanstilsynet:
AISP står for Account Information Service Provider og omfatter de apps, der kan hjælpe med at danne overblik over brugerens økonomi - hvilket er, hvad neobankerne tilbyder. PISP står for Payment Initiation Service Provider og omfatter services, hvor der overføres penge på kundens vegne - den mest kendte PISP er MobilePay (som ikke er en neobank, men en app), men også den danske neobank Lunar er godkendt som en PISP-virksomhed.
Andre neobanker er godkendt som e-pengeinstitutter, og de er også underlagt Finanstilsynet. Et e-pengeinstitut har tilladelse til at tilbyde nogle af de samme ydelser som en traditionel bank, men må fx ikke udlåne penge. Som kunde risikerer du ikke at miste dine penge, hvis et e-pengeinstitut går konkurs, men proceduren kan være længere end normalt.
Andre neobanker bygger ovenpå en eksisterende bank. Disse neobanker er altså underlagt Finanstilsynet via deres partnerbank. Hvis en neobank er partner med en traditionel bank, er neobankens kunder også omfattet af de samme regler for fx forbrugerbeskyttelse som en almindelig bank.